Wikipedia is een belangrijke informatiebron voor mensen over de hele wereld. Wikipedia staat in de top 10 van meest bezochte websites ter wereld en de beknopte gegevens worden bij het zoeken door Google getoond. Vaak is Wikipedia de eerste plek waar studenten, beleidsmakers, professionals, journalisten, onderzoekers, enzovoorts kijken als ze ergens meer over willen weten. In België en Nederland zijn er in de afgelopen jaren verschillende projecten opgezet binnen onderwijsinstellingen om een beter begrip te krijgen van Wikipedia en in samenwerking met Wikipedia/Wikimedia studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen hun kennis te delen op Wikipedia. Deze presentatie geeft een korte introductie over Wikipedia zelf. Wat zijn de regels, wie schrijven de artikelen en hoe wordt kwaliteit gewaarborgd?
Het Mediacentrum van Hogeschool Windesheim heeft voorjaar 2019 een pilot gedaan met studyshare. De decanen waren zeer enthousiast. De studenten die er op af kwamen vonden het prettig. We hebben gecommuniceerd dat het interessant is voor studenten die gauw zijn afgeleid. Het gros van de studenten hebben we niet bereikt of hebben zich er niet in herkend. Voor brede invoering moeten we een andere communicatie strategie bedenken.
De studiebob waren 2 personeelsleden van het Mediacentrum. Toen we ontdekten dat er studentcoaches zijn hebben we deze ingezet.
Na evaluatie hebben we besloten dat studentcoaches (leeftijdgenoten) het meest geschikt zijn als studiebob. Zij kunnen die uren zelf ook studeren. Het Mediacentrum is geschikt als locatie.
Dit schooljaar zijn er te weinig studentcoaches om studyshare te bemensen. Wij hopen dat het komend schooljaar wel ingevoerd kan worden en de decanen ook.
Studyshare hebben we inmiddels omgedoopt naar studiefocus.
De mediatheek van ArtEZ Conservatorium in Zwolle heeft vanaf het najaar van 2018 verschillende sessies georganiseerd. Ondanks dat behoorlijk wat studenten zelf zeggen dat ze veel last van afleiding hebben, blijkt dat de meesten StudyShare niet echt aanlokkelijk vinden. Er deden dus niet veel studenten mee maar de studenten die meededen waren zeer positief. Een paar citaten uit de enquête: “ik doe veel meer in StudyShare dan wanneer ik in m’n eentje werk” en “ik schiet lekker op en de tijd vliegt voorbij”. Het is opvallend dat de mails en flyers die we hebben verspreid wel veel positieve reacties opleverden van docenten, studieloopbaanbegeleiders en studiecoaches. In dat opzicht heeft het een positief effect voor onszelf gehad.
De sessies waren tot nu toe incidenteel en ook enigszins laat aangekondigd. Daarom organiseren we in de eerste twee weken na de kerstvakantie StudieFocus sessies in de mediatheek. Elke ochtend is de mediatheek StudieFocus-ruimte en daarmee gesloten voor uitleen. We doen dan 3 sessies: van 9.00-9.45, 10.00-10.45 en van 11.00-11.45 uur. Studenten kunnen dus elk heel uur ‘instappen’ en meedoen. Vanaf 11.45 uur zijn we weer gewoon geopend. We zijn benieuwd of er meer studenten gaan meedoen. Net als Ineke van Windesheim noemen we het nu StudieFocus.